Niko Kralj

Niko Kralj definitivno je najpoznatiji po kultnim stolicama REX, nastalima u razdoblju od 1952.-1956. čija su formalna izvrsnost i funkcionalnost ostale neprikosnovene. Stolice «Rex» do danas su proizvedene u više od dva milijuna primjeraka, a sami objekt postao je dio zbirki MoMA-e te bečkog i kopenhagenskog muzeja dizajna. Stolice «Rex» proizvode se, prodaju i bivaju obožavane još i danas.

Osim legendarnih stolica Niko Kralj je radio i brojne druge objekte u sferi produkt dizajna, u brojkama radi se čak preko 100 patenata i modela, a njegova izvrsnosti i suvremenost izričaja rezultirali su karijerom koja je sezala daleko izvan granica Slovenije i Jugoslavije

Zahvaljujući njegovom radu s pravom se može tvrditi da je, zajedno s generacijski mu bliskim dizajnerima i arhitektima, imao zasluge u formiranju kvalitetnije kulture življenja i odnošenja s prostorom u tadašnjoj državi. Sve zasluge za poslijeratnu ekspanziju dizajna u Sloveniji idu upravo njegovim konstantnim istraživanjima struke te inovativnom radu. Njegov rad se u Sloveniji, ali i znatno šire, smatra izvan serijskim i njegovim se produktima zasluženo dodjeljuju epiteti klasika regionalnog, ali i svjetskog industrijskog dizajna.