Igor Hofbauer

Igora Hofbauera, zagrebački ilustrator i strip-autor. U njegovom slučaju, pridjev alternativno veže se uz segment civilnog društva u kojem su se nizovi pojedinaca i udruga posljednjih dvadesetak godina brinuli (i brinu se) da zagrebačka i hrvatska glazbena scena rastu i razvijaju se izvan okvira televizijskog i standardnog radio-programa, zapravo nezavisno od skučenih diktata suženog postjugoslavenskog tržišta, a na temeljima punkerske i post-punkerske do-it-yourself filozofije. U nas bi se reklo: uzdaj se u se i u svoje kljuse (i osloni se na svoje sposobnosti i resurse)!

Talentirani i radišni Hof (kako ga zovu svi koji ga poznaju) svoje je mjesto na toj sceni pronašao još kasnih 90-ih ilustrirajući i radeći plakate i flyere za raznorazna opskurna glazbena događanja, što je osnivanjem Udruženja za razvoj kulture i smještanjem kluba Močvara na Trnjanski nasip početkom dvijetisućitih preraslo u plodnu dugogodišnju suradnju. Zahvaljujući tome, Hofovi plakati za Močvarine koncerte preplavili su zagrebačke ulice (kao i plakati Slobodana Alavanje, Ivana Erora, Darka Kujundžića i drugih stalnih i povremenih “močvarnih” dizajnera i ilustratora) te postali prepoznatljivi vizualni kod mjesta i vremena u kojima su nastali, privlačeći pozornost i domaćih i stranih prolaznika i promatrača. Specifični ugođaj Hofovih plakata (koji tvore visokokontrastna grafika, opojne pastelne boje, nekonvencionalna nacrtana tipografija i motivi proizašli iz masovnog otpada pop-kulture te lokalnog avangardnog nasljeđa) uvjerljivo je izrazio mnoge bizarne kontradikcije života u tranziciji i post-tranziciji Jugoistočne Europe, i to na mračno duhovit i bezobrazno zabavan način.

Hofov rad u međuvremenu se račvao u mnogo različitih rukavaca, od oslikavanja interijera klubova i kafića (pored uređivanja Močvare u dva navrata, tu je i popularni Spunk koga je također dvaput “hofizirao”), preko intenzivnog ilustriranja knjiga i knjiških naslovnica (poput zbirki priča Ede Popovića u formatima strip-sveski te rada za koprivničkog izdavača Šareni dućan) do, napokon, i stripa. Prema vlastitim riječima, Hof se ozbiljnije “bacio” u strip nakon što se naigrao i izvježbao u mjesečnim programskim letcima za Močvaru, koje je redovito radio u sve slojevitijim kratkim strip-formama. Uslijedile su priče objavljivane u raznim izdanjima strip-kolektiva Komikaze, tiskanim i digitalnim, a potom i samostalne zbirke u nakladi regionalnih izdavačkih kuća zainteresiranih za strip. Hofovo sazrijavanje sa stripom i u stripu kulminiralo je ove godine objavom pozamašnog crtanog romana Mister Morgen, i to prvo u Francuskoj, a tek zatim u Hrvatskoj te uskoro preko Velike bare, u SAD-u. Ovaj uspjeh pokazuje ne samo da Hofovo ime postaje sve cjenjenije u europskim i međunarodnim krugovima autorskog, nekomercijalnog stripa, već i da hrvatska i regionalna scena u cjelini imaju što ponuditi svijetu.