Polet

Izdavač Pitanja, Centar za društvene djelatnosti ssoh [cdd], u jesen 1976. pokre- će Polet − tjedne novine Saveza socijalističke omladine Hrvatske. Kad se počelo planirati pokretanje novog omladinskog lista, nekome je palo na pamet da bi se moglo osloniti na tradiciju lista koji je izlazio 60-ih godina. 01 Idejno rješenje grafičkog izgleda novog lista napravio je Zoran Pavlović, tada zaposlen u Studiju grafičkog dizajna cdd-a. Već od trećeg broja on posao gra- fičkog urednika prepušta svom ‘učeniku’ Ivanu Dorogiju. Urednik fotografije bio je Danilo Dučak, ali kako se Polet u to doba tiska ‘u olovu’, tehnikom viso- kog tiska, upotreba fotografije bila je dosta ograničena, pa u koncepciji lista od početka ilustracija i strip zauzimaju visoko mjesto.

200 broj Starta

Pokrenut je 1969. godine kao automobilski magazin namijenjen vozačima i u trendu seksualne liberalizacije potkraj 60-ih i početkom 70-ih nakon nekoliko brojeva počinje na tzv. duplerici objavljivati slike obnaženih žena, što je do gašenja lista 1990. ostao njegov prepoznatljiv zaštitni znak.

Retrospektiva Milana Vulpe

MUO je 1977. u sklopu Zagrebačkog salona održana retrospektivna izložba Milana Vulpea i tiskan katalog. Milan Vulpe: Retrospektiva 1945-1977. Do danas jedini ozbiljniji pregled njegovog rada. Tom mu realizacijom Vulpe i njegov autorski pristup i simbolički odlaze u povijest

Novi Kvadrat

Kultna strip grupa Novi kvadrat čija su jezgra bili bivši učenici ŠPUD-a: Igor Kordej, Krešimir Zimonić, Mirko Ilić, Radovan Devlić, Emir Mešić (koji su svoje prve radove objavljivali u ŠPU listu Škole i tokom školovanja) te njihovi kolege Ninoslav Kunc, Joško Marušić, Ivan Puljak i Krešimir Skozret

CIO Mediteranske igre

Održane u Splitu 1979. godine, VIII mediteranske igre trajno su i radikalno promijenile sliku tog grada i njegove okolice kroz niz zahvata od kojih su dakako najveći bili oni arhitektonski i prometni, a uključivali su dogradnju zračne luke u Kaštelima, tunel kroz Marjan, novi stadion Poljud, sportski centar Gripe, kompleks bazena, adaptaciju nekoliko kulturnih i medijskih objekata, kao i disperziju na Trogir, Makarsku, Omiš, Zadar, Šibenik, Sinj, Stobreč, Supetar i Hvar.

Tjednik Danas

Od 300. broja na mjestu glavnog urednika Starta je Mladen Pleše, a s njim polako dola zi i nova urednička garnitura, dobrim dijelom ona ista koja je izbacila Novi kvadrat iz Poleta. Start postupno mijenja prioritete, sve više prostora posvećuje ‘glamouru’, modi, pop zbivanjima itd. Ipak, takvog ilustratora nisu se mogli olako odreći, pa Ilić ilustracije za Start povremeno radi sve do 1985. godine.

Greiner i Kropilak Mailart office

Stanislav Habjan i Boris Greiner započinju svoju zajedničku dugovječ- nu aktivnost na razmeđu umjetnosti, književnosti i dizajna osnivajući 1983. Greiner i Kropilak Mailart office, a odlikuju ih intimizam, rad u različitim žanrovima i grafički rukopis koji se oslanja na ilustraciju bli- sku estetici i naraciji stripa.

Aktivnosti oko pokretanja hdd-a

Aktivnosti oko pokretanja Društva dizajnera Hrvatske. U proljeće1983. prijedlog je formuliran uobliku manifesta koji je objavljen uvijestima ULUPUH-a. Autor mu je bio Bernardo Bernardi, spiritus movens,koji je svojim žarom i autoritetompredstavljao središnju točku iglavnog pokretača akcije

Quorum

Uz omladinske magazine, važnu uloguna mlađoj književnoj i inte-lektualnoj sceni igra časopis Quorum koji počinje izlaziti 1984. i iako je nominalno “ča-sopis za književnost”, njegovaurednička koncepcija je intermedijalna i žanrovski otvo-rena pa se prati i nezavisnarock-scena, kritička teorija, vizualne umjetnosti… Izmeđuostalih, brojne upečatljive na-slovnice. Quoruma, po kojima časopis postaje i vizualno pre-poznatljiv, oblikuju Dejan Kršić i Boris Malešević.

Studio imitacija života

Intertekstualne’ postupke i hibridizaciju različitih estetika i semantič- ki i vizualno elokventno istražuje Studio Imitacija života (Darko Fritz i Željko Serdarević) koji djeluje od 1987. do 1990. godine, iako 1991. još uvijek zajednički istupaju u medijima i pripremaju izložbu kazališnih plakata.

Diskografske Afirmacije

Povijest dizajna gramofonskih ploča u Jugoslaviji ubrzano prolazi razvoj obliko- vanja ploča pop glazbe na medijski, ekonomski i kreativno dominantnoj anglo- američkoj sceni. Omoti su prvo bili shvaćeni kao puka ambalaža, a zatim kao ‘umjetnost’.

Dejan Kršić

Na dizajnerskoj i novinarskoj sceni 80-ih javlja se i Dejan Kršić, jedinstveni protagonist kulturne scene kao angažirani intelektualac sa širokim rasponom kreativnog interesa. Željko Serdarević o Kršiću piše: ‘Profe- sionalnu poziciju u kojoj su isprepletene vještine dizajnera, publicista, urednika i prevoditelja Dejan Kršić uspostavlja ranih 1980-ih godina, kada kao dvadesetogodišnjak objavljuje nekoliko brojeva lista Nova Evropa.

Mirko Ilić

Mirko Ilić, jedan od najpoznatijih grafičkih dizajnera u svijetu, rođen je 1956. u Bijeljini u Bosni i Hercegovini. Ubrzo se preselio u Zagreb, gdje je završio škole i karijeru započeo 1973. radeći za Modru lastu, Omladinski tjednik, Polet i Start. S Igorom Kordejom 1976. osnovao je Novi kvadrat, neformalnu organizaciju crtača stripova. Sudjelovao je u nastanku novog vala, najslavnijeg glazbenog pokreta u Jugoslaviji, radeći omote ploča za Prljavo kazalište, Azru, Bijelo dugme i mnoge druge. Radio je plakate za Teatar &TD, naslovnice hrvatskog političkog tjednika Danas i plakat za jedan od najcjenjenijih jugoslavenskih filmova “Ko to tamo peva”. Stripove je objavljivao u jugoslavenskim strip magazinima, ali i u stranima kao što su Alter Alter, Métal Hurlant, Heavy Metal i Marvelov Epic Illustrated.